Mobile Device Management: wat is het eigenlijk?
Mobile Device Management, ofwel MDM, zijn IT-termen die steeds vaker voorbij komen. Maar wat is Mobile Device Management nou precies? Het antwoord op deze vraag leest u in dit artikel. Ook de voordelen, functies en toepassingen van MDM worden besproken.
Mobiele bedrijfsapparaten beheren en beveiligen
Mobile Device Management is gericht op het implementeren, beheren, monitoren en beveiligen van een IT-netwerk vanuit één simpele omgeving. Een MDM systeem biedt een eenvoudige totaaloplossing voor mobility.
Gecentraliseerd beheer van alle mobiele apparaten
Via MDM software kunnen IT-beheerders alle mobiele bedrijfsapparaten, zoals smartphones en tablets, van medewerkers op afstand beheren. Alle toestellen staan in verbinding met een MDM server waardoor het mogelijk is om op een eenvoudige manier toezicht te houden op de werking van deze apparaten. De Mobile Device Manager is verantwoordelijk voor de beheertaken, zoals software installeren en updates uitvoeren. Het MDM systeem helpt ook om controle te houden over het gebruik van mobiele apparaten binnen en buiten een organisatie.
Een veilig mobiel netwerk
Een belangrijk onderdeel van Mobile Device Management is het garanderen van de veiligheid van bedrijfsgegevens. Binnen organisaties neemt het aantal zakelijke mobiele apparaten nog steeds fors toe. Dit brengt een risicosituatie met zich mee; het wordt moeilijker om de veiligheid van vertrouwelijke data te waarborgen. Met behulp van Mobile Device Management kan een IT-beheerder mobiele apparaten en bedrijfsgegevens veiligstellen.
De functies van Mobile Device Management
Configureren
- Mobiele apparatuur gemakkelijk activeren en configureren
- Snel en eenvoudig uniformiteit aanbrengen in instellingen
- Werkt op alle belangrijke mobiele systeemplatformen
Beveiligen
- Door middel van rollen en functies de toegang tot het ICT-netwerk controleren
- Op een eenvoudige en effectieve manier een beveiligingsbeleid definiëren en uitvoeren
- Vertrouwelijke gegevens beschermen
- Bepaalde toestelfuncties per gebruiker aan- of uitzetten
Beheren
- Installaties uitvoeren
- Toestel-, mail-, APN-, VPN-, en WiFi-instellingen beheren
- Inzicht geven in de systeemstatus en -statistieken van mobiele apparaten
- Updates centraal uitrollen
- Het inzichtelijk maken van de gebruikersactiviteiten
Ondersteunen
- Support op afstand; problemen vaststellen en oplossen
Voordelen van Mobile Device Management
De belangrijke voordelen van Mobile Device Management op een rij:
- Het beheer van alle mobiele apparaten centraliseren
- Mogelijkheid tot support op afstand
- Zakelijke gegevens beveiligen
- Controle houden op de werking en het gebruik van mobiele apparaten
- Tijd en geld besparen
Mobile Device Management in de praktijk
Hieronder volgen een aantal praktijkvoorbeelden om het begrip ‘Mobile Device Management’ te verduidelijken en om het belang ervan uit te leggen.
Een scheiding tussen werk en privé op smartphones
Het komt vaak voor dat medewerkers één mobiel toestel zowel zakelijk als privé gebruiken. Hierdoor komen datastromen door elkaar te lopen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een bedrijfsapplicatie op een privésmartphone. De IT-beheerder heeft geen controle over het privétoestel waar de zakelijke applicatie op staat, met als gevolg dat de bedrijfsgegevens buiten de grenzen van het afgeschermde netwerk terecht komen. Een MDM oplossing biedt uitkomst. Zo kan een toegangscode worden ingesteld. Mobile Device Management zorgt ervoor dat werk en privé op smartphones gescheiden blijft.
Gegevens veiligstellen bij diefstal
Stel dat er een mobiel apparaat wordt gestolen waarop belangrijke en/of vertrouwelijke bedrijfsinformatie staat. De Mobile Device Manager kan op een snelle en eenvoudige manier ervoor zorgen dat het apparaat wordt geblokkeerd en dat de gegevens die erop staan worden gewist.
Alle mobiele apparaten in één keer updaten
Handmatig updates uitvoeren voor meerdere toestellen kan een tijdrovende klus zijn. Als een organisatie bijvoorbeeld wijzigingen heeft doorgevoerd in een bedrijfsapplicatie, dan is het wel zo handig als alle apparaten in één keer geüpdatet kunnen worden. Met een MDM-systeem kan de IT-beheerder dit met één druk op de knop bewerkstellen.
Mobile Device Management in het onderwijs
Steeds vaker worden mobiele apparaten onderwijskundig ingezet. Een uitdaging die dit met zich meebrengt is ervoor zorgen dat kinderen de aandacht bij het schoolwerk houden. Mobile Device Management biedt de oplossing. Met behulp van MDM kunnen docenten de tablets en laptops beheren en op afstand bepaalde applicaties blokkeren. Ook is het mogelijk om de activiteiten van kinderen tijdens lestijd te controleren en om informatie en lesmateriaal online uit te delen.
MDM software: SOTI MobiControl
SOTI is een expert op het gebied van Mobile Device Management oplossingen. Al voordat MDM een gedefinieerde markt was, leverde SOTI al beveiliging en managementoplossingen voor mobiele apparaten. SOTI vergemakkelijkt het managen van een zakelijk mobiel netwerk. De software die hiervoor wordt gebruikt heet MobiControl. MobiControl biedt betrouwbaarheid en maximale vrijheid.
SOTI’s Mobile Device Management software ondersteunt alle mobiele operating systems, zoals iOS, Android en Windows, en is geschikt voor alle toestelmerken en -types. Als medewerkers gebruikmaken van verschillende apparaten van bijvoorbeeld Apple en Samsung, is dit dus geen probleem.
Mobile IT is SOTI partner
SOTI is in een korte tijd uitgegroeid tot een van de betrouwbaarste leveranciers van MDM oplossingen. Mobile IT heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en werkt daarom samen met SOTI. Opdrachtgevers kunnen flexibele en innovatieve mobiele ICT-oplossingen verwachten.
Implementatie MDM beleid
Wilt u ook controle over uw zakelijke mobiele apparaten en de veiligheid van uw bedrijfsgegevens garanderen? Mobile IT implementeert graag een MDM oplossing voor u. Met behulp van de door ons geleverde MDM tools kunt u uw mobiele toestellen beheren en beveiligen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.